Wrzucam przepis na mega pyszne placuszki z ryżu (może być zwykły biały lub basmatii)
Przepis gdzieś dorwałam, ale nie mam pojęcia gdzie, często gościł na moim stole, dziś sobie o nim przypomniałam, gdy trzeba było zrobić kolację dla głodomora
PLACUSZKI RYŻOWE Z SEREM
Składniki:
(oczywiście można modyfikować, im mniej ryżu tym mniej jajek) u mnie w przepisie
- 90g ugotowanego ryżu basmatii
- około 60g żółtego sera gouda
- olej z pestek winogron / lub masło klarowane około 7g
- koperek lub bazylia do posypania na wierzch
- sół, pieprz do przyprawiania
- 3 jajka
- mąka pełnoziarnista pszenna około 40g (3 łyżki)
906 kcal b: 46 g ww: 97 g tł: 37 g
+ Ryż Basmati 90g 318 kcal b: 6 g ww: 71 g tł: 1 g
+ Jaja kurze (100g) 150g 210 kcal b: 19 g ww: 1 g tł: 15 g
+ Mąka pełne ziarno pszenna - Lubella 40g 133 kcal b: 6 g ww: 25 g tł: 1 g
+ Ser Gouda - Mlekovita 60g 200 kcal b: 15 g ww: 0 g tł: 16 g
+ Masło klarowane - Mlekovita 5g 45 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 5 g
Przygotowanie:
Ryż ugotować według opakowania, ostudzić. Wymieszać razem z jajkami, przyprawami, mąką.
Olej / masło rozgrzać na patelni. Z masy formować placki, wyłożyć na talerz położyć na nich plasterki sera i posypać koperkiem lub bazylią. Jeśli ser się nie roztopi można wspomóc się mikrofalówką, włożyć placki na około 1min i poczekać do roztopienia sera.
Podawać a ketchupem lub sosem czosnkowym. Bon apetit
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html