Istnieje takie przekonanie, iż sportowcy i osoby aktywne fizycznie to jednostki ponadprzeciętnie zdrowe, którym jedyne co może się przydarzyć to najwyżej... kontuzja. Tymczasem okazuje się, że w rzeczywistości wielu zawodników cierpi na rozmaitego rodzaju schorzenia nie koniecznie rzadziej, niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Co istotne, w przypadku wybranych jednostek chorobowych szczególne znaczenie ma dieta. Przykładem takich przypadłości są nieswoiste choroby zapalne jelit. W niniejszym opracowaniu skoncentruję się na problematyce godzenia ze sobą zaleceń żywieniowych rekomendowanych w przypadku powyższych jednostek chorobowych z założeniami diety sportowej.
Choroby zapalne jelit od podszewki
Nieswoiste choroby zapalne jelit (w skrócie IBD od - inflammatory bowel disease), przypadłości o nie do końca poznanej etiologii. Charakteryzują się one chronicznym przewlekłym przebiegiem, a współczesna medycyna nie zna skutecznych sposobów na ich całkowite wyleczenie. Postępowanie w przypadku tych chorób dzieli się na: zachowawcze i operacyjne. Choroby zapalne jelit charakteryzują się zmiennym nasileniem objawów: w toku trwania występują okresy zaostrzenia i remisji. Niniejszy artykuł poświęcony zostanie aspektom związanym z postępowaniem żywieniowym w czasie remisji choroby.
Rodzaje IBD
Wyróżnić możemy dwie podstawowe postaci nieswoistych zapalnych chorób jelit, a mianowicie:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4383/sportowiec-z-choroba-zapalna-jelita---postepowanie-zywieniowe