Składniki na 1 porcję:
160 g piersi z kurczaka
1 plaster szynki serrano
20 g koziego sera
2-3 suszone pomidory
kilka oliwek
100 g kaszy pęczak
300 ml bulionu drobiowego
50 g pietruszki
50 g marchewki
ćwiartka cebuli
2 żabki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu(u mnie balsamiczny)
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
szczypta tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż i rozbić lekko pod folią spożywczą. Przygotować marynatę do mięsa. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z 1 łyżką oliwy, kilkoma kroplami octu balsamicznego(lub winnego,sokiem cytryny), posiekanym rozmarynem, szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem. Na foli spożywczej wyłożyć połowę marynaty i ułożyć na niej mięso. Drugą stronę mięsa natrzeć resztą marynaty i ułożyć na nim kozi ser, suszone pomidory oraz oliwki. Zawinąć mięso w plaster szynki a następnie, ciasno w folie i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie smażymy mięso na złoty kolor z każdej strony(na oliwie) i odstawiamy na bok. W między czasie, w drobną kostkę kroimy marchewkę, pietruszkę oraz cebule a czosnek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy na patelnie na której smażył się kurczak, dosypujemy szczypta tymianku, odrobinę posiekanego rozmarynu, soli oraz szczyptę cukru i chwilę smażymy. Po 2-3 minutach dosypujemy pęczak i dajemy się mu chwile uprażyć(również 2-3 min powinny wystarczyć). Następnie dolewamy część bulionu(tak aby zakryć powierzchnie kaszy) a na całość układamy nasza roladę z piersi i dusimy wszystko około 20 minut. Pierś wyciągamy po około 15 minutach i wykańczamy kasze doprawiając do smaku i opcjonalnie dodając łyżeczkę masła. Gotowe, Smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 55 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszczę: 42 g
Kcal: 920 g
Pyszna soczysta pierś z kurczaka nadziewana kozim serem podana z kaszą pęczak, to coś dla tych którzy mają już dość jedzenia jałowego kurczaka z brązowym ryżem. Nie wiem dlaczego kasza pęczak jest trochę "zapomniana", przede wszystkie jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji niż np. ryż. Nie mówiąc już o jej wartościach odżywczych i zdrowotnych, o których proponuje trochę poczytać u wujka GOOGLE. Przepis jest naprawdę prosty, mimo iż składników na pierwszy rzut oka wydaje się być dużo. Preis nabrała delikatnego charakteru, dzięki koziemu serowi i wspaniale przeszła smakiem długo-dojrzewającej hiszpańskiej szynki. Polecam wypróbować :).