Składniki na 1 porcję:
150 g piersi z kurczaka
100 g makaronu pełne ziarno(kokardki małe)
1/3 marchewki
1/3 pietruszki
1/3 cukinii
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
szczypior z cebuli
świeży imbir
2 liście kapusty pekińskiej
sos chilli
przyprawy: płatki chilli, suszone oregano, kmin rzymski, dól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Marynata do mięsa: płatki chilli lekko utrzeć w moździerzu z ziarnami kminu i szczyptą soli, wymieszać z przeciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz łyżką oleju. Mięso pokroić w 1 cm paski i zamarynować w przygotowanej marynacie.
Gotujemy makaron al'dente w osolonym wrzątku(5 minut).
Warzywa(marchewka, pietruszka, cukinia, kapusta)kroimy w paski, cebule w piórka a ząbek czosnku i 1 cm kawałek imbiru drobno siekamy.
Rozpoczynamy smażenie, najlepszy do tego będzie wok. Do dobrze rozgrzanego woka wrzucamy mięso i smażymy około 2 minut, dorzucamy resztę warzyw(oprócz kapusty). Wszystko cały czas energicznie mieszamy aby się równomiernie usmażyło,warzywa powinny być jędrne i zarazem lekko chrupiące(2-3 min). Dolewamy sosu chilli, dorzucamy kapustę, pokrojony szczypior, po ok 30 sek makaron i doprawiamy do smaku, sola, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze sosem chilli. Po 1 minucie wszystko powinno być gotowe. Smacznego :)
Wartośći odżywcze:
Białko: 50 g
Węglowodany: 75 g
Tłuszcze: 35 g
Kcal: 823