Składniki na 1 porcję:
150 g piersi z kurczaka
garść rukoli
garść roszponki
1 mała papryczka chilli
ząbek czosnku
pół papryki
pół pomidora
1 mała łyżeczka miodu
mała cebula
2 kromki razowego chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu greckiego
ocet jabłkowy lub sok z cytryny
1 łyżeczka ulubionej musztardy
szczypta majeranku
szczypiorek z kwiatkami(opcjonalnie)
sól,pieprz
Przygotowanie:
Marynata do kurczaka: do miski dodać łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę oliwę z oliwek, majeranek, pół łyżeczki miodu, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną papryczkę chilli oraz ocet jabłkowy sól i pieprz. Zamarynować pierś przynajmniej na 3o minut. Następnie grillować go z obu stron przez około 10 minut.
Paprykę oraz pieczywo delikatnie skropić oliwą i grillować na rozgrzanej patelni aż do uzyskania zarumienionej skórki. W między czasie pokroić cebule w pół talarki a pomidora w ćwiartki.
Sos:2 łyżki jogurtu wymieszać z 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny, połową łyżeczki miodu, solą, pieprzem a następnie dobrze wymieszać.
Składniki podać n miksie sałat w dowolny sposób i polać przygotowanym sosem. Gotowe, smacznego :).
Wartości odżywcze:
Białko: 49 g
Węglowodany: 51 g
Tłuszcze: 38 g
Kcal: 750
Szybka sałatka na każda okazje, u mnie świetnie sprawdziła się jako kolacja. Całości dopełnia i kontrastuje z pikantna piersią lekko słodki sos jogurtowy. Ja swoją wersje podałem posypaną szczypiorkiem. Naprawdę polecam wypróbować, wszystkie smaki świetnie się dopełniają, miałem jeszcze dodać trochę sera długo dojrzewającego ale zapomniałem :).