Białe :
600 g dobrego twarogu z wiaderka bez dodatków
200 g kremówki 30 %
30 g żelatyny
100 g wody
stewia, ksylitol itp do smaku
Czekoladowe :
400 g twarogu
340 g-opakowanie- niesłodzonego mleka skondensowanego – może byc light czyli 4% tłuszczu
30 g żelatyny
100 g wody
stewia , ksylitol do smaku
25 g kakao
Mleko i kremówkę schłodzic w lodówce. Ubic mikserem w oddzielnych naczyniach. Żelatynę rozpuścic w 100 g wody z ksylitolem lub stewią, przestudzic.Ser dobrze zmiksowac. Połączyc z kremówką lub/i mlekiem. Na końcu dodac rozpuszczoną żelatynę. Chwilę miksowac, przelac do tortownicy lub innego naczynia i schłodzic w lodówce.
Podany przepis można dowolnie modyfikowac. Można wszystkie składniki – twaróg, mleko, kremówkę i żelatynę połączyc i dopiero na końcu podzielic na dwie porcje i do jednej dodac kakao..Proporcje składników często zmieniam. Warto eksperymentowac, aby sprawdzic co nam bardziej smakuje. Ja zwykle robię jedną wersję z kremówką , drugą z mlekiem. Mają inne makro, zwłaszcza jeśli chodzi o tłuszcz,co pozwala mi to dodac do miski danego dnia tę wersję, która lepiej pasuje do rozkładu.
Makro nie podaję, bo w zależności od tego co i ile ktoś doda jako słodzik, będzie inne.
"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html