Składniki:
100 g twarogu półtłustego
50 g wędzonej makreli
1 bułka wieloziarnista
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
garść świeżej rukoli
pęczek świeżej kolendry
pęczek szczypiorku
kilka czarnych oliwek
2-3 suszone pomidory z zalewy
łyżka zalewy z suszonych pomidorów
sok z limonki
łyżeczka musztardy Dijon
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pasta: Twaróg, jogurt oraz oddzielone od ości mięso makreli zmiksować blenderem z łyżką oliwy z suszonych pomidorów na gładką pastę. Szczypiorek oraz kolendrę drobno posiekać i dodać do pasty, całość doprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z limonki, łyżeczką musztardy Dijon i wymieszać łyżeczką bądź szpatułką. Pastę można włożyć na 15 minut do lodówki żeby się lepiej związała.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy z suszonych pomidorów i tostu-jemy na niej bułkę.
Oliwki kroimy na pół a suszone pomidory w paski.
Układamy: Z tostowaną bułkę smaruje obficie pastą, układamy dużo świeżej rukoli, oliwki, suszone pomidory oraz jeszcze trochę posiekanej kolendry oraz szczypiorku. Gotowe.
Ja do Mojej wersji dodałem jeszcze po plastrze salami :).
Smacznego :)!
Wartości odżywcze mniej więcej dla jednej porcji:
Białko: 17 g
Węglowodany: 24 g
Tłuszcze: 29 g
Kcal: 430
Kolejna bardzo fajna propozycja kanapki, szybkiej w przygotowaniu z mnóstwem wartościowych składników. Pasty możemy przygotować więcej i robić sobie z nią kanapki czy bułki do szkoły lub pracy z dowolnymi dodatkami. Kolendra świetnie pasuje do tej past ma cudowny cytrusowy aromat i świetnie komponuje się z kremowym delikatnym serkiem, połączonym z wyrazistą wędzoną makrelą. Do tego garść świeżej chrupiącej i lekko pikantnej rukoli. Samo zdrowie :)