Składniki:
150 g stek wołowy(ligawa)
2 duże garście świeżego młodego szpinaku
3 średnie ziemniaki( ok 350 g)
100 g boczniaków
pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju z pestek winogron
ocet jabłkowy(opcjonalnie)
suszony estragon
pęczek świeżego tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.Stek o grubości ok 3 cm marynujemy w suszonym estragonie, świeżo mielonym czarnym pieprzu oraz łyżce oleju z pestek winogron. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Stek smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wkładamy do pieca na kolejne 3-4 minuty. Powinien wyjść taki jak mi czyli krwisty. Stopień wysmażenia mięsa oczywiście wedle uznania. Odkładamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło.
Ziemniaki i grzyby kroimy w średniej wielkości kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku al dente), muszą być lekko twarde. Po ugotowaniu odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Cebule oraz 1 ząbek czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pestek winogron, na średnim ogniu przesmażamy cebule czosnek oraz grzyby, po 2-3 min dorzucamy ziemniaki oraz drobno posiekany tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem,
Siekamy drugi ząbek czosnku i również na wyżej wymienionym oleju podsmażamy, na małym ogniu, dorzucamy szpinak i po minucie kilka kropel octu jabłkowego, solimy i pieprzymy do smaku. Powinien się tylko lekko z blanszować, góra 2 minuty, aby nie stracił koloru. Ja do swojego dania użyłem również kremu balsamicznego , bardzo fajny dodatek, zarówno dekoracyjny jak i smakowy.
Smacznego :)!!
Wartości odżywcze:
Białko: 45 g
Węglowodany: 69 g
Tłuszcze: 41 g
Kcal: 838
Kolejna ciekawa kombinacja smaków. Bardzo wartościowy posiłek, mega zdrowy szpinak, który zawiera mnóstwo żelaza, potasu, witamin oraz przeciwutleniaczy. Bardzo fajnym dodatkiem są boczniaki, świetnie smakują ale również zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych witamin. O właściwościach odżywczych oleju z pestek winogron proponuje poczytać u wujka google :), ale naprawdę jest świetny i bardzo zdrowy.