Burger w pełnoziarnistej bułce z japońskim akcentem.
Składniki na jedną porcję:
150 g mielonej wołowiny
100 g bułka pełnoziarnista
50 g świeżego zielonego ogórka
2 duże liście sałaty lodowej
30 g czerwonej cebuli
pół ostrej papryczki jalapeno
ząbek czosnku
1 łyżki jogurtu naturalnego 3% tłuszczu
1 cm kawałek imbiru
2-3 plastry pomidora
szczypta cukru
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki mielonej chili(opcjonalnie)
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
50 ml octu ryżowego
plaster ulubionego sera( u mnie długo dojrzewający SZAFIR)
pół łyżeczki miodu
sól
świeżo mielony czarny pieprz
olej rzepakowy(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mięso: Do mielonej wołowiny dodajemy pół łyżeczki musztardy Dijon, kilka kropel sosu sojowego. oraz świeżo zmielony czarny pieprz ,całość mieszamy. Z wyrobionej masy formujemy kulkę, rozpłaszczamy i tworzymy burgera, ja swojego zrobiłem na grubość ok 1,5 cm. Najlepiej robić to na folii spożywczej. Tak przygotowanego zawijamy w ową folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Pół godziny przed smażeniem wyciągamy go z lodówki, powinien mieć temperaturę pokojową. Smarujemy mięso delikatnie olejem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony( w zależności od grubości mięsa) 1 cm=1 min smażenia wołowiny. Solimy delikatnie z obu strony w trakcie smażenia Pod koniec smażenia układamy na mięso ser.
Japońska sałatka z zielonego ogórka(Sunomono): ogórka przekrawamy na pół i wydrążamy środki, kroimy w półplasterki,solimy i odstawiamy na 10 minut, odciskamy ogórka w ręce aby pozbyć się nadmiaru wody. W miseczce mieszamy ocet ryżowy, szczyptę cukru oraz krople sosu sojowego, mieszamy i dodajemy ogórki. Odstawiamy na 30 min.
Sos do burgera: Drobno siekamy ząbek czosnku oraz połowę porcji naszej papryczki jalapeno, imbir trzemy na tarce dodajemy wszystko do miseczki, dokładamy jogurt, sos sojowy oraz miód, mieszamy. Doprawiamy suszonym czosnkiem i ewentualnie suszoną chilli.
Warzywa: Sałatę kroimy w paski, cebule w półplasterki, resztę papryczki również w półplasterki, a pomidora w plastry(kształty pokrojonych dodatków są naprawdę dowolne).
Bułki podpiekamy na rozgrzanej patelni aż będą chrupkie.
Składamy: Spód oraz górę bułki smarujemy po połowie sosem, układamy po kolei, sałatę, mięso, pomidor, cebule, papryczki i sałatkę z ogórka. Gotowe!
Wartości kaloryczne:
Białko: 42 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcz: 12 g
Kcal: 450
Zdrowa, pyszna i odżywcza wersja burgera z azjatyckim akcentem. Taką kanapka nada się każdą okazje. Bardzo dobrze sprawdzi się jako posiłek około treningowy. Dodatki są oczywiście dowolne, z moim burgerem jest trochę "zabawy", ale ta wersja jest naprawdę lekka. Polecam spróbować go z różnymi dodatkami.