400-500 g piersi z kurczaka
puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
pół średniej czerwonej papryki i pół zielonej
1 średnia papryczka chili
1 średni bakłażan
1 średnia marchewka
2 cm kawałek świeżego imbiru
2-3 łyżki pasty curry
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka curry w proszku
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól(opcjonalnie)
świeża kolendra
sok z limonki
olej kokosowy
Przygotowanie:
Mięso: Pierś myjemy i osuszamy, ziarna kolendry oraz kminu rzymskiego ucieramy w moździerzu na proszek. Mięso marynujemy w 1 łyżce oleju kokosowego oraz wszystkich przyprawach (kmin,kolendra,papryka słodka, cayenne), dodajemy łyżeczkę soku z limonki, następnie, zmiażdżony ząbek czosnku, mały posiekany kawałek chili oraz stary kawałek imbiru.
Warzywa(papryka,bakłażan,marchew,cebula) kroimy w dużą kostkę 2x2 cm, resztę czosnku, imbiru i chili siekamy drobno.
W dużym garnku lub woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy podaną ilość pasty curry, przesmażamy 2-3 min, po czym dodajemy mięso i smażymy ok 4-5 min. Dorzucamy wszystkie warzywa pozwalamy im się chwile podsmażyć, po czym dodajemy puszkę mleka kokosowego. Dusimy jeszcze razem ok 10-15 minut. Doprawiamy na końcu solą w razie potrzeby. Po zakończeniu gotowania dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Białko: 23 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcze: 16 g
Kcal: 270
Danie można podawać z różnym i dodatkami, ryżem(brązowy, jaśminowym), kasza lub nawet z domowym pełnoziarnistym pieczywem.