Składniki:
1. ciasto:
mąka pszenna razowa
drożdże
cukier trzcinowy
2 łyżki masła
woda/mleko
2 łyżki oleju rzepakowego
2. polewa i nadzienie:
3 kosteczki z tabliczki czekoloady deserowej(70% kakao)
kilka łyżek dżemu nisko słodzonego
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki z punktu 'ciasto' oprócz 2 łyżek oleju rzepakowego. ugniatamy ciasto, dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem wcieramy dwie łyżki oleju rzepakowego w ciasto, żeby wyrosło nam bardziej puszyste. Całość zagniatamy. Formujemy kulki(nasze bułko-pączki). Dajemy do piekarnika 200-220 stopni, jak się przyrumieni wyciągamy.
Bierzemy strzykawę. Wkładamy do niej dżem, a następnie wstrzykujemy pączkowi z jednej i z drugiej strony. Piekarnik jeszcze ciepły. Ustawiamy 100 stopni. Bierzemy na spód naczynie żaroodporne. Do niego wkładamy kilka kostek (nie tabliczek) czekolady. Czekamy aż się ładnie rozpuści(około kilku minut).
Bierzemy łyżkę albo strzykawę i polewamy na wierzch pączków. Dajemy do lodówki, aby czekolada zastygła na sztywno(będzie po prostu zwykłą czekoladą )
Gotowe! Pewnie trochę późno z pomocą na tłusty czwartek:) Ale tak skomponowany posiłek może być też świetny na chudy piątek hehe
Wartości odżywcze? Ile mąki? Na oko, serio... raz dasz 400g mąki, raz 500g. Wyjdzie z tego około 9 pączków. Manipulujcie mlekiem albo wodą jak będzie za suche.
Tylko pamiętajcie... lepiej dosypać mąki, niż dolać wody :) Czemu? Sprawdźcie sami :)
Zmieniony przez - adas1200 w dniu 2014-02-27 23:30:26