W KiF'ie nr1(38)luty-marzec 2002, strona 63artykuł "Źródła błonnika-źródła nieporozumień", pisze że ryż ziarnisty nie tuczy a skleikowany tuczy wyjątkowo sinie, chociaż oba produkty zawierają tę samą sumę węglowodanów i ilość kalorii. Stąd moje pytnanie : jaki tj. ryż ziarnisty, a jaki skleikowany ? I czy RYŻ BIAŁY DŁUGOZIARNISTY KLASA II
o nazwie na opakowaniu RYZ RODZINNY w woreczkach wyprodukowany dla Biedronki(którego dotychczas używałem)
jest ryżem skleikowanym, czy ziarnistym ?
A skolei w KiF'ie nr5(36)październik-listopad 2001 strona 69
pisze "...Teraz należy przygotować solidną porcję
węglowodanów ZŁOŻONYCH(ryż, makaron, kasza), a na stronie 70
pisze tak "...Najlepiej, gdy będą to PROSTRZE węglowodany
(ryż biały...)"Moją uwagę zwróciło, to że napisano tutaj, że do węgli złożonych zaliczono RYŻ i do węgli prostych też zaliczono RYŻ.
NO WIĘC O CO DO CH....Y CHODZI ???
Z goory thx za odpowiedzi !!!
ILEW