Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Dobrze jest. Amyloza właśnie dzięki swojej budowie trawi się wolno. Enzymy mają do niej mniejszy dostęp niż do amylopektyny, która jest rozgałęziona. Produkty bogate w skrobię o niskim IG, zawdzięczają je między innymi większej zawartości amylozy.
...
Napisał(a)
EDIT: Cytat: (dla odróżnienia cząsteczki amylozy przyjmujące postać prostych łańcuchów cząsteczek glukozy, które są trawione powoli ). chyba miało być szybko
Glukoza jest trwiona szybko, więc Amyloza przyjmując postać prosych cz. glukozy też powinna być trawiona szybko, jeśli nie jest to dlaczeko czemu jest wolnie trawiona niż rozgałęziona amylopektyny??
Może tu jest coś nie wyjaśnione albo nie wiem... ale własnie to ww. zdanie jest dla mnie bardzo dziwnie sformułowane
Zmieniony przez - Lisuu w dniu 2007-02-02 00:43:13
Zmieniony przez - Lisuu w dniu 2007-02-02 00:44:01
Glukoza jest trwiona szybko, więc Amyloza przyjmując postać prosych cz. glukozy też powinna być trawiona szybko, jeśli nie jest to dlaczeko czemu jest wolnie trawiona niż rozgałęziona amylopektyny??
Może tu jest coś nie wyjaśnione albo nie wiem... ale własnie to ww. zdanie jest dla mnie bardzo dziwnie sformułowane
Zmieniony przez - Lisuu w dniu 2007-02-02 00:43:13
Zmieniony przez - Lisuu w dniu 2007-02-02 00:44:01
...
Napisał(a)
Najpierw może zobacz jak wygląda amylopektyna, każdy sześciokąt to glukoza, całość jest połączona w rozgałęziony łańcuch:
Jest ona trawiona przez enzym beta-amylazę poprzez rozbijanie co drugiego wiązania łańcucha, na podwójne cząsteczki glukozy (maltozę), są one odłączane od każdego nieredukującego końca łańcucha (każdego końca oprócz czerwonego). Często jest to porównywane do pacmana, zjadającego po dwie cząsteczki). Dodatkowo alfa-amylaza może działać w każdym miejscu, dzieląc łańcuch na 6-7 cząsteczkowe dekstryny.
Amyloza przyjmuje postać prostego łańcucha cząsteczek glukozy:
Tak samo jest trawiona przez beta-amylazę, ale w tym przypadku tylko w jednym miejscu, bo jest tylko jeden nieredukujący koniec oraz przez alfa-amylazę co 6-7 cząsteczek, powinno być co pełen skręt łańcucha.
Widać więc, że w przypadku amylopektyny jet więcej miejsc, gdzie są odłączane cząsteczki glukozy, więc jest trawiona szybciej.
Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-02 22:06:07
Jest ona trawiona przez enzym beta-amylazę poprzez rozbijanie co drugiego wiązania łańcucha, na podwójne cząsteczki glukozy (maltozę), są one odłączane od każdego nieredukującego końca łańcucha (każdego końca oprócz czerwonego). Często jest to porównywane do pacmana, zjadającego po dwie cząsteczki). Dodatkowo alfa-amylaza może działać w każdym miejscu, dzieląc łańcuch na 6-7 cząsteczkowe dekstryny.
Amyloza przyjmuje postać prostego łańcucha cząsteczek glukozy:
Tak samo jest trawiona przez beta-amylazę, ale w tym przypadku tylko w jednym miejscu, bo jest tylko jeden nieredukujący koniec oraz przez alfa-amylazę co 6-7 cząsteczek, powinno być co pełen skręt łańcucha.
Widać więc, że w przypadku amylopektyny jet więcej miejsc, gdzie są odłączane cząsteczki glukozy, więc jest trawiona szybciej.
Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-02 22:06:07
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Charon - dziękuje, a myślałem że jak łańcuch jest prosty to jest mniej z nim zabawy iszybciej się rozdziela ale teraz już wszystko wiem :) Dziękuje, sog leci za wiedze i chęć podzielenia się nią :)
...
Napisał(a)
Stosuje Vitargo od zeszłego roku,wypiłem chyba każde węgle dostępne na rynku w ramach moich prywatnych testów.
Sprawdza się idealnie przy długich wytrzymałościowych treningach (ok 5-7 godz jazdy non stop ),jeszcze lepiej to wygląda jak się doda olej mct .Zasilanie bez spadków mocy bym powiedział.
Co do spadków mocy na vitargo przy długich treningach nieodczułem, natomiast po "zwykłych" węglowodanach owszem było nieraz "zderzenie ze ścianą" . Jeżeli chodzi o treningi 2-3 godz. różnicy między tymi wszystkimi węglami nie było żadnej w moim przypadku.
Sprawdza się idealnie przy długich wytrzymałościowych treningach (ok 5-7 godz jazdy non stop ),jeszcze lepiej to wygląda jak się doda olej mct .Zasilanie bez spadków mocy bym powiedział.
Co do spadków mocy na vitargo przy długich treningach nieodczułem, natomiast po "zwykłych" węglowodanach owszem było nieraz "zderzenie ze ścianą" . Jeżeli chodzi o treningi 2-3 godz. różnicy między tymi wszystkimi węglami nie było żadnej w moim przypadku.
Polecane artykuły