"L. przecz. artykułów 5 "
Nie powinnam Ci wiecej odpowiadać, bo próbujesz ściemniać. W postach podwieszonych jest nie mniej niz 10 (nie liczyłam, ale 10 to znam na pamiec!) artów o tłuszczach. Zadałam sobie trud i sprawdziłam przed chwilą, czy one nie zniknęły lub sa nieczytelne. Z artami o tłuszczach w postach podwieszonych jest wszystko ok
dla przykładu fragment z zakrzesia:
"Tłuszcze, czyli lipidy, są niezbędne dla ludzkiego organizmu, ponieważ:
stanowią bogate źródło energii;
budują błony komórkowe;
są elementem strukturalnym tkanki nerwowej;
biorą udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów;
są substratem w biosyntezie soli żółciowych;
stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy;
zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K);
odgrywają istotna rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego;
są odkładane w
organizmie jako materiał zapasowy.
Tłuszcz jest dla ciebie dobry!
Lipidy są cząsteczkami złożonymi, powszechnie nazywanymi kwasami tłuszczowymi.
W zależności od ich pochodzenia wyróżniamy dwie duże kategorie tłuszczów:
- Tłuszcze zwierzęce; znajdujemy je w mięsie, rybach, maśle, jajach, serze, świeżej śmietanie itd...
- Tłuszcze roślinne; są obecne w oleju z orzechów ziemnych, oliwek, orzechów włoskich, w margarynach itd... Lipidy można podzielić również na trzy kategorie w zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych, które wchodzą w ich skład:
- Kwasy tłuszczowe nasycone; znajdujemy je w mięsie, wędlinach, jajach oraz pełnych produktach z mleka (mleko, masło, śmietana, ser).
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone; obecne przede wszystkim w oliwie z oliwek, tłuszczu gęsi i kaczki oraz w wątróbce tuczonych gęsi.
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
- roślinne; oliwa z nasion (np. słonecznika), owoce oleiste.
Poddając taki wielonienasycony kwas tłuszczowy utwardzeniu, powodujemy jego stwardnienie. Proces taki stosowany jest podczas wyrobu margaryny.
- zwierzęce; znajdują się przede wszystkim w rybach, a także w skorupiakach.
Tłuszcze są niezbędne w odżywianiu, dostarczają bowiem energii, która może być magazynowana i wykorzystana w chwili, gdy będzie potrzebna organizmowi. Odgrywają one również ważną wolę w tworzeniu membran i komórek, a także tkanek, zwłaszcza systemu nerwowego.
W pokarmach zawierających tłuszcze znajduje się wiele różnych witamin (A, D, E, K) oraz podstawowe kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i kwas linolenowy). Tłuszcze przyczyniają się również do wydzielania różnych hormonów.
Generalnie rzecz biorąc, spożywamy zbyt wiele złych tłuszczów.
Dodatkowo gdy spożywamy tłuszcze zmieszane ze złymi węglowodanami, ich przyswajanie przez organizm zostaje zaburzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Niektóre lipidy odpowiedzialne są za podniesiony poziom cholesterolu we krwi, jednakże trzeba dodać, że tak naprawdę istnieją dwa typy cholesterolu - "zły" i ,,dobry". Ideałem jest utrzymanie cholesterolu na normalnym poziomie, stwarzając takie warunki, by "dobrego" cholesterolu (HDL) było jak najwięcej, a "złego" (LDL) jak najmniej".
Teraz, żeby być już zupełnie obiektywnym, należy podzielić tłuszcze na kolejne trzy kategorie:
- tłuszcze podnoszące poziom cholesterolu we krwi; są to tłuszcze nasycone, a znajdujemy je w mięsie, wędlinach, maśle, serze, smalcu, pełnych produktach z mleka oraz w oleju palmowym;
- tłuszcze nie mające wpływu na poziom cholesterolu;
zawarte są w skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry);
- tłuszcze obniżające poziom cholesterolu; obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, słonecznika, kukurydzy itd...
Jeśli chodzi o ryby, ich tłuszcze nie mają żadnego wpływu na metabolizm cholesterolu, chronią natomiast przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom trójglicerydów i uniemożliwiając powstawanie zakrzepie. Należy więc jeść tłuste ryby (łososia, tuńczyka, makrelę, śledzia, sardynki).
Spożywanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest niezwykle istotne dla właściwego żywienia.
Tłuszcze, tak zwane niezbędne, obniżają ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca, alergii, zapalenia stawów, egzemy, czyli wyprysku alergicznego, depresji, zmęczenia, infekcji, PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), a lista objawów i chorób wywołanych niedoborem tych związków, co rok się wydłuża. Jeżeli obawiasz się jeść tłuszcze, tym samym pozbawiasz się istotnych dla zdrowia substancji i zwiększasz ryzyko zapadnięcia na zdrowiu.
Podobnie, jeśli spożywasz w większości tłuszcze twarde, czyli pochodzące z produktów mlecznych, mięsa i większości margaryn.
W istocie, jeśli nie zjadasz produktów bogatych w odpowiedni rodzaj tłuszczów, takich jak ziarna, orzechy i ryby, prawdopodobnie cierpisz na ich niedobór.
Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, które uzdrawiają."
Co w zaden sposób nie wyczerpuje tematu, ma jedynie wykazać, że nie chce Ci sie szukac, idziesz na łatwiznę i oczekujesz, że komus z nas sie zechce...