Moderator Odżywianie
Moderator Odżywianie
[_^AjAk^_]
[_^AjAk^_]YoYo ajak
a tutaj są kaczki http://www.insomnia.pl/temat87594/ moja oficjalna strona http://www.kesiu.existonline.com
W wyniku intensywnej obróbki termicznej w głębokim tłuszczu powstaje masę produktów ubocznych tego procesu, w przypadku frytek/chipsów najczęściej pisze się o akryliamidzie. Jest to substancja rakotwórcza, która powstaje w większości produktów poddanych obróbce w wysokiej temperaturze, na oleju. To typowy produkt uboczny reakcji Maillarda, która daje nam np. tą aromatyczną, chrupką skórkę na chlebie/bułeczkach.
Jeśli rozstanie się z frytkami nie wchodzi w grę to takim kompromisem może być metoda pieczenia na gorącym powietrzu, urządzenia do tego celu tzw. airfryer. Sam zresztą korzystam. Ewentualnie pozostaje piekarnik. No ale ze względu na to, że reakcje Maillarda nie zachodzą tam w takim stopniu jak przy smażeniu, nie uświadczymy tej chrupiącej skórki.
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Moderator działu Odżywianie
Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png
Moderator działu Odżywianie