Czytałem wielokrotnie, że kwasy tłuszczowe omega-3 powinny najlepiej wynosić w diecie tyle co omega-6 albo ich proporcja była najlepiej jak najbardziej zbliżona. Do tej pory tłuszcz spożywałem głównie z orzechów, oliwy, mięsa, jajek, czegoś przetworzonego (typu chipsy, ale rzadko. Ostatnio zacząłem jeść więcej serka, ponieważ robię sobie jakieś kanapki do pracy. Ogólnie w porównaniu do tego ile jadłem go wcześniej to aktualnie myślę, że jem bardzo dużo. I mnie tak tknęło - jak to jest z tymi kwasami tłuszczowymi? Czy nasycone, które przeważają w serze są szkodliwe? Jak to powinno wyglądać z tymi tłuszczami w diecie? Jedyne czego unikam jak ognia to tłuszczów trans.
...
Napisał(a)
Cześć,
Czytałem wielokrotnie, że kwasy tłuszczowe omega-3 powinny najlepiej wynosić w diecie tyle co omega-6 albo ich proporcja była najlepiej jak najbardziej zbliżona. Do tej pory tłuszcz spożywałem głównie z orzechów, oliwy, mięsa, jajek, czegoś przetworzonego (typu chipsy, ale rzadko. Ostatnio zacząłem jeść więcej serka, ponieważ robię sobie jakieś kanapki do pracy. Ogólnie w porównaniu do tego ile jadłem go wcześniej to aktualnie myślę, że jem bardzo dużo. I mnie tak tknęło - jak to jest z tymi kwasami tłuszczowymi? Czy nasycone, które przeważają w serze są szkodliwe? Jak to powinno wyglądać z tymi tłuszczami w diecie? Jedyne czego unikam jak ognia to tłuszczów trans.
Czytałem wielokrotnie, że kwasy tłuszczowe omega-3 powinny najlepiej wynosić w diecie tyle co omega-6 albo ich proporcja była najlepiej jak najbardziej zbliżona. Do tej pory tłuszcz spożywałem głównie z orzechów, oliwy, mięsa, jajek, czegoś przetworzonego (typu chipsy, ale rzadko. Ostatnio zacząłem jeść więcej serka, ponieważ robię sobie jakieś kanapki do pracy. Ogólnie w porównaniu do tego ile jadłem go wcześniej to aktualnie myślę, że jem bardzo dużo. I mnie tak tknęło - jak to jest z tymi kwasami tłuszczowymi? Czy nasycone, które przeważają w serze są szkodliwe? Jak to powinno wyglądać z tymi tłuszczami w diecie? Jedyne czego unikam jak ognia to tłuszczów trans.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Obecne zalecenia/normy żywieniowe mówią o ograniczaniu nasyconych tak nisko jak to możliwe. Natomiast w kwestii proporcji omega-3 i omega-6, to nie ma tu jakieś "złotej" proporcji. Istotne jest by omega-3 w diecie się pojawiało. Zalecenia dla osób dorosłych wynoszą obecnie 2 porcje ryby tydzień (w tym raz tłusta) lub suplementacja EPA/DHA w ilości 250mg na dobę.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Nie ma takiego pojęcia jak szkodliwe/niezdrowe tłuszcze/kwasy tłuszczowe. Jedyne co, bez wątpienia negatywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu, to izomery trans. Zarówno jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone, jak i nasycone powinny stanowić element dobrze zbilansowanej diety. Mniej więcej po równo, lub też z nieznaczną przewagą jednonienasyconych. Dla osób odżywiających się zgodnie z zasadami diety zbilansowanej nie będzie to stanowiło problemu. Jeżeli nie jadasz tłustych ryb morskich, to jak najbardziej warto wprowadzić suplementację omega 3.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły