Szacuny
1
Napisanych postów
92
Wiek
33 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3633
Dzień dobry,
Czytam ostatnio o składniku odżywczym z tematu i kilka zagadnień pozostaje dla mnie niejasnych.
Jedno z nich:
Każdy chyba powie że cukier spożywczy (sacharoza) to węglowodany proste, a tym czasem z budowy chemicznej wynika że należy do gupy disacharydów, i jak podają tabelki węglowodanów złożonych.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6296
Napisanych postów
76165
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755625
Nie wiem w zadzie, czy o coś pytasz, czy po prostu chciałeś coś stwierdzić i uświadomić osoby początkujące. Jeżeli coś jest tutaj dla Ciebie niezrozumiałe, to pod kątem budowy chemicznej sacharoza jest dwucukrem (disacharydem), który składa się z glukozy i fruktozy, więc czy jest cukrem prostym, to już kwestia podejścia do tego. Teoretycznie, zakładając że cukry proste to tylko monosacharydy, to nie jest, ale z drugiej strony związek o tak prostej budowie może być traktowany jako węglowodany o prostej budowie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3781
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68603
Wystarczy odrobina wody i sacharoza się rozpuszcza i rozpada na glukozę i fruktozę, więc wychodzi na to, że zjadamy dwa cukry proste.
Czyli jest to bardziej kwestia nazewnictwa, niż praktyki.
Zawsze trzeba mieć na uwadze, że połowa cukru stołowego to fruktoza, która szybko i w niedużych ilościach zaczyna szkodzić wątrobie. Ostatnio były o tym fajne artykuły.
Szczególnie ten i przykład z colą:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_cukier_owocowy_tuczy_Soki_i_napoje_cola,_co_gorsze_-a8013.html
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12107
Napisanych postów
160574
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1235008
Każdy chyba powie że cukier spożywczy (sacharoza) to węglowodany proste, a tym czasem z budowy chemicznej wynika że należy do gupy disacharydów, i jak podają tabelki węglowodanów złożonych.
zgadza sie, ale jeszcze chodzi o ich tempo strawności ladunek glikemiczny czy ideks glikemiczny.
Inaczej rozklada sie taka skrobia, a innaczej sacharoza o czym wpsomina m-ka pomimo, ze teoretycznie mozemy uznac je za weglowodany zlozone.
Inny przyklad to np. vitargo - jest zlozone, ale ba wysoki indeks glikemiczny wiec tez bedzie mocno wywalac cukier
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1128
Napisanych postów
3781
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68603
Tempo rozpadu i wchłaniania sacharozy obrazuje sytuacja, kiedy osobie która osłabła z powodu hipoglikemii podajemy cukierka. W mgnieniu oka jej stan się poprawia, czyli cukier jest wchłaniany natychmiastowo.
Dlatego zagrożenie cukrzycą w dzisiejszych czasach jest tak wielkie - cukier jest na każdym kroku i raz po raz bombardujemy nim wątrobę i trzustkę, jeśli się nie pilnujemy z dietą.
Wystarczy jeden batonik słodzony cukrem czy puszka słodzonego napoju dziennie i już niestety ryzyko idzie w górę.