Insulinooporność często kojarzona jest z otyłością lecz ja jestem szczupły a mam zdiagnozowaną tą przypadłość. Czy macie jakieś praktycznie patenty jak powinna wyglądać dieta w takim przypadku? Mam tutaj na myśli optymalny rozkład makroskładników przy robieniu masy. Muszę jeść około 4000kcal i nie będę ukrywać że dotychczas bazowałem głównie na węglach takich jak makaron durum, ryż, ziemniaki, wafle ryżowe, płatki, owoce, napoje 100% czy słodycze a w według internetu te wszystkie produkty powiniem wyrzucić do kosza. Brzuch mi ulewa i mam straszne sajdy energetyczne że muszę coś z tym zrobić. Serio jestem skazany jedynie na pumpernikiel i kasze? Internety karzą robić posty przerywane i jeść surowe warzywa.. jakim cudem ja mam wtedy 4000kcal nabić. Mam zapisaną farmakologie od lekarza (forxiga+metformina) ale narazie nie biorę tego może to coś pomoże? Byłem kiedyś 7msc na diecie keto i samopoczucie było faktycznie lepsze lecz zlecialem prawie do 70kg a mam 189cm wzrostu. Obecna waga to 82kg i absulutnie nie chciałbym schodzić z wagi ale zdrówko wiadomo że najważniejsze.
...
Napisał(a)
Czołem,
Insulinooporność często kojarzona jest z otyłością lecz ja jestem szczupły a mam zdiagnozowaną tą przypadłość. Czy macie jakieś praktycznie patenty jak powinna wyglądać dieta w takim przypadku? Mam tutaj na myśli optymalny rozkład makroskładników przy robieniu masy. Muszę jeść około 4000kcal i nie będę ukrywać że dotychczas bazowałem głównie na węglach takich jak makaron durum, ryż, ziemniaki, wafle ryżowe, płatki, owoce, napoje 100% czy słodycze a w według internetu te wszystkie produkty powiniem wyrzucić do kosza. Brzuch mi ulewa i mam straszne sajdy energetyczne że muszę coś z tym zrobić. Serio jestem skazany jedynie na pumpernikiel i kasze? Internety karzą robić posty przerywane i jeść surowe warzywa.. jakim cudem ja mam wtedy 4000kcal nabić. Mam zapisaną farmakologie od lekarza (forxiga+metformina) ale narazie nie biorę tego może to coś pomoże? Byłem kiedyś 7msc na diecie keto i samopoczucie było faktycznie lepsze lecz zlecialem prawie do 70kg a mam 189cm wzrostu. Obecna waga to 82kg i absulutnie nie chciałbym schodzić z wagi ale zdrówko wiadomo że najważniejsze.
Insulinooporność często kojarzona jest z otyłością lecz ja jestem szczupły a mam zdiagnozowaną tą przypadłość. Czy macie jakieś praktycznie patenty jak powinna wyglądać dieta w takim przypadku? Mam tutaj na myśli optymalny rozkład makroskładników przy robieniu masy. Muszę jeść około 4000kcal i nie będę ukrywać że dotychczas bazowałem głównie na węglach takich jak makaron durum, ryż, ziemniaki, wafle ryżowe, płatki, owoce, napoje 100% czy słodycze a w według internetu te wszystkie produkty powiniem wyrzucić do kosza. Brzuch mi ulewa i mam straszne sajdy energetyczne że muszę coś z tym zrobić. Serio jestem skazany jedynie na pumpernikiel i kasze? Internety karzą robić posty przerywane i jeść surowe warzywa.. jakim cudem ja mam wtedy 4000kcal nabić. Mam zapisaną farmakologie od lekarza (forxiga+metformina) ale narazie nie biorę tego może to coś pomoże? Byłem kiedyś 7msc na diecie keto i samopoczucie było faktycznie lepsze lecz zlecialem prawie do 70kg a mam 189cm wzrostu. Obecna waga to 82kg i absulutnie nie chciałbym schodzić z wagi ale zdrówko wiadomo że najważniejsze.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Cześć, Ja bym się tutaj udał do jakiegoś ogarniętego dietetyka który po badaniach stwierdzi czy na pewno masz insulinoporniść często diagnoza jest przesadzona, bo takie pojawiają się objawy, czasami wystarczy naprawdę wyczyścić dietę, dorzucić trochę aktywności fizycznej i okazuje się że nagle wszystko się naprawia
Kompleksowe prowadzenie online.
...
Napisał(a)
Dokladnie jak kolega wyżej , skontrolować u innego lekarza bo czesto gęsto są przypadki które na podstawie tylko jednego lekarza mają juz mocne diagnozy postawione a po jakimś czasie wychodzi że nie było tak źle , chyba ze masz już pewne wszystko i nie ma się co doszukiwać to tutaj nie pozostaje ci nic innego jak powolne dodawanie kcal i robienie swojego . Ogarnąć diete i dopilnować podstaw , zorganizować sobie dobry plan treningu siłowego , dzienniczek i obserwacje a następnie na podstawie różnych wniosków korygowac podaż kcal
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Siemka, tutaj dokładnie tez się zgadzam z chłopakami ;p Często lekarze żeby tylko odbębnić sprawę to dają właśnie leki + dziwne wytyczne i tyle ;)
Wiesz co tutaj właśnie ogarnięty dietetyk ale tez nie wiem czy próbowałeś węgli o niskim indeksie glikemicznym do tego węglowodany głównie ładować w porach okołotreningowych, cardio i trening siłowy też tutaj odpowiednio rozłożony w ciągu dnia. Ogólna aktywność, ruch.
Ja myślę że tutaj wiele można ugrać tylko podejsć do tematu jak należy nie po łebkach ;)
Wiesz co tutaj właśnie ogarnięty dietetyk ale tez nie wiem czy próbowałeś węgli o niskim indeksie glikemicznym do tego węglowodany głównie ładować w porach okołotreningowych, cardio i trening siłowy też tutaj odpowiednio rozłożony w ciągu dnia. Ogólna aktywność, ruch.
Ja myślę że tutaj wiele można ugrać tylko podejsć do tematu jak należy nie po łebkach ;)
Zapraszam :)
WinterR91
https://www.facebook.com/MichalJekiel
https://www.sfd.pl/DT_WinterR-t1188796.html
...
Napisał(a)
Diagnoza została postawiona na podstawie badania krzywej cukrowej i wysokiego wskaźnika Homa-IR czyli odpowiednio wyliczony stosunek poziomu cukru do insuliny na czczo i po podaniu 75g glukozy do tego słabe efekty na silce pomimo ciężkich treningów czy zjazdy energii takie że usnął bym na siedzaco czasem czy nawet fakt że na keto było lepiej wskazują że coś jest rzeczy. W sumie nie wiem co tutaj można by było dalej diagnozować. Cały szkopuł polega własnie na tym jak ta dietę ogarnąć. Chodzi mi o rozkład makroskładników i na jakich produktach najlepiej bazować. Nie chcę znów wchodzić na keto a węgli o niskim IG to nie ma za wiele i delikatnie mówiąc nie są najsmaczniejsze. Są na pewno jakieś patenty odnośnie śniadań białkowo-tluszczowych. Ale dobra dziękuję za pomoc tak czy inaczej będę drążyć temat i na pewno skorzystam z usług jakiegoś fachowca w tym zakresie.
...
Napisał(a)
PatriotaaWIęc tutaj najlepiej będzie udać się do dobrego dietetyka klimicznego i z nim omówic wszystko , zrobi wywiad i da zalecenia a potem na podstawie obserwacji własnych będziesz mógł już odpowiednio wszystko korygodwac i zmieniać stricte pod swój organizmCały szkopuł polega własnie na tym jak ta dietę ogarnąć. Chodzi mi o rozkład makroskładników i na jakich produktach najlepiej bazować. Nie chcę znów wchodzić na keto a węgli o niskim IG to nie ma za wiele i delikatnie mówiąc nie są najsmaczniejsze. Są na pewno jakieś patenty odnośnie śniadań białkowo-tluszczowych. Ale dobra dziękuję za pomoc tak czy inaczej będę drążyć temat i na pewno skorzystam z usług jakiegoś fachowca w tym zakresie.
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Dobry dietetyk ogarnie sprawę, jeżeli faktycznie masz insulioopornosc to zła dieta możesz jeszcze pogorszyć twój stan, polecam wybrać jakiegos dietetyka, który sie specjalizuje w takich przypadkach problemu z glikemia i nie szczędzić na tym kasy
...
Napisał(a)
Zasady żywienia u osób z insulinoopornością są w zasadzie takie same, jak dla osób zdrowych. Tutaj nie ma szczególnych różnic. Trzeba po prostu wprowadzić podstawie zasady żywieniowe i aktywność fizyczną. Będzie to bazowanie na zalecanych źródłach składników odżywczych, eliminacja produktów przetworzonych. Bardziej zwrócić uwagę można na regularność posiłków. W zasadzie nic nadzwyczajnego.
Jeżeli jesteś pewien, że musisz dostarczyć około 4000 kalorii, żeby obserwować efekty budowy masy mięśniowej, to nie pozostaje nic innego, jak tak robić.
Możesz wrzucić zdjęcia sylwetki i swoją dietę do sprawdzenia.
Jeżeli jesteś pewien, że musisz dostarczyć około 4000 kalorii, żeby obserwować efekty budowy masy mięśniowej, to nie pozostaje nic innego, jak tak robić.
Możesz wrzucić zdjęcia sylwetki i swoją dietę do sprawdzenia.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domerDokładnieZasady żywienia u osób z insulinoopornością są w zasadzie takie same, jak dla osób zdrowych. Tutaj nie ma szczególnych różnic. Trzeba po prostu wprowadzić podstawie zasady żywieniowe i aktywność fizyczną. Będzie to bazowanie na zalecanych źródłach składników odżywczych, eliminacja produktów przetworzonych. Bardziej zwrócić uwagę można na regularność posiłków. W zasadzie nic nadzwyczajnego.
Jeżeli jesteś pewien, że musisz dostarczyć około 4000 kalorii, żeby obserwować efekty budowy masy mięśniowej, to nie pozostaje nic innego, jak tak robić.
Możesz wrzucić zdjęcia sylwetki i swoją dietę do sprawdzenia.
Widzialem duete mojego brata który ma insulinoodpornosc rozpisana przez dietetyka i niczym się nie różniła
...
Napisał(a)
Dietetyk pomoże dobrać odpowiednie makro i jadłospis, mimo ze dieta podobna do normalnej to zwykla osoba po kurczaku z ryżem będzie sie czuła dobrze a inna z insulinoopornoscia juz będzie czuła sie źle /senna, chyba ze sam ogarniasz po czym sie dobrze czujesz itp ale mimo wszystko polecam sie udać do dobrego dietetyka chociaż po wytyczne
...
Napisał(a)
Oczywiście, że nie będzie tutaj znacznych różnic, a nawet bardzo niewielkie. Wynika to z tego, że zalecenia dla osób zdrowych są już nastawione na zdrowe odżywianie i poprawę nawyków żywieniowych, które zakładają eliminację produktów przetworzonych i bazowanie na tych o najlepszej jakości. To samo dotyczy osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Podobnie jak również w przypadku zmian miażdżycowych, czy problemów z cholesterolem. Kluczem do sukcesu jest aktywność fizyczna, produkty jak najmniej przetworzone i zredukowanie poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie. To właśnie on w dużej mierze jest katalizatorem problemów zdrowotnych.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły