SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odżywka białkowa - konsystencja

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2067

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 306
domer
Raczej bym tutaj nie rozróżniał surowca izolatu białka serwatkowego od koncentratu białka serwatkowego pod kątem konsystencji. Zakładając, że producent nie dodał do swojego produktu żadnych substancji zagęszczających, to oba będą miały dokładnie taką samą wodnistą konsystencję i nie ma to wpływu na jakość produktu. Jeżeli odpowiada Tobie bardziej gęsta struktura płynu, to kupuj właśnie takie. Ja również wolę właśnie takie i dlatego używam np. Alldeynn Wheyrose lub Allnutrition Pro Whey.

Z kolei jak chcesz zrobić budyń, to odżywkę białkową wcześniej rozpuść, a nie dodajesz do gotującego się roztworu.


Robie wszystko na zimno w szejkerze najpierw i pozniej gotuje. Ale chyba znalazlem odpowiedz, a mianowicie kazeina, wysoka zawartosc kazeiny sprawia ze Whey Isolat 97 od Bulka ladnie gestnial przy 60g na 300ml mleka a WPC dupa zrobil sie kleik z grudkami, zrobilem nawet sobie test, dalem 3 WPC miarki na te sama ilosc mleka i taki sam rezultat. Obawiam ze wszystkie dodatki do bialka WPC oraz ilosc bialka w bialku powoduja taki stan :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Szacuny 549 Napisanych postów 1491 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 21098
Jeżeli w grę wchodzi kazeina, to już wszystko jasne. Z wszystkich 3 (WPC,WPI i kazeina), to właśnie ta trzecia może odpowiadać za gęstość po przyrządzeniu, po zmieszaniu na przykład z budyniem. :)

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6309 Napisanych postów 76275 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756261
Zaraz, zaraz, ale jaka kazeina? Przecież cały czas piszemy o izolacie białka serwatkowego, oraz koncentracie białka serwatkowego. Skąd więc nagłe włączyłeś do tego kazeinę? Jeżeli do izolatu dodajesz kazeinę, to wszystko staje się oczywiste. Ten rodzaj białka w znacznym stopniu powoduje gęstnienie roztworu, z którym go rozpuszczamy. Można nawet z niej zrobić pudding, który zjadamy łyżką. Sam z siebie jednak Izolat białka serwatkowego, jak sama nazwa wskazuje nie jest białkiem kazeinowym i nie zawiera jego dodatku. Cbyba, że jest to mix frakcji różnych białek. Tka jednak nie jest.
2

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Makroskładniki - dziecko 13 lat

Następny temat

System żywieniowy - jaki wybrać?

forma lato