...
Napisał(a)
Witam. Jestem dziewczyną i od paru miesięcy utrzymuje wagę. Żyłam długo w przekonaniu że sporo produktów jest „złe” i po prostu je likwidowałam z jadłospisu. Jednak ostatnio postanowiłam że nie mogę ciągle żyć na kilku produktach bo tylko one są zdrowe. Dodałam do jadłospisu ser pleśniowy, ser żółty, skyry smakowe, hummus klasyczny (go vege z biedronki co o nim myślicie? Nie ma cukru w składzie), thunfish salat (różne odmiany) masło orzechowe (bez cukru, soli, i oleju w składzie), wiórki kokosowe i jedyną pszenną rzecz czyli makaron z pszenicy durum (pełnoziarnisty świderki i jasny taki do spaghetti). Niektóre z tych rzeczy jadam wręcz codziennie a inne pare razy w tygodniu. Jem 2300-2400 kcal B-15% T-40% W-45%. Nie jem słodyczy ani fast foodów i staram się unikać wysoko przetworzonych produktów oraz jadać ciemne pieczywo i dużo warzyw oraz owoców. Jak to wypada ? Czasami dopadają mnie wyrzuty że jem coś takiego. Waga się nie zmienia od 2 miesięcy i nie mam w planach redukcji ani masy.
...
Napisał(a)
Cześć!
Jeżeli chcesz się upewnić ile kalorii potrzebujesz możesz skorzystać z poniższego kalkulatora:
Następnie dobrym pomysłem będzie podzielenie kalorii w poniższy sposób:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Generalnie większość rzeczy jakie spożywasz jest bardzo dobrej jakość, ale zauważyłem, że Twoim jadłospisie nie ma mięsa, są na to jakieś konkretne przyczyny? Czy po prostu nie uwzględniłaś go w powyższej liście.
Jeżeli chcesz się upewnić ile kalorii potrzebujesz możesz skorzystać z poniższego kalkulatora:
Polecamy również: Kalkulator kalorii BMR
Następnie dobrym pomysłem będzie podzielenie kalorii w poniższy sposób:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Generalnie większość rzeczy jakie spożywasz jest bardzo dobrej jakość, ale zauważyłem, że Twoim jadłospisie nie ma mięsa, są na to jakieś konkretne przyczyny? Czy po prostu nie uwzględniłaś go w powyższej liście.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły