Zmieniony przez - staranny w dniu 2020-06-28 14:40:37
...
Napisał(a)
Czy użycie owoców o wysokim PH (np. grejpfrutów) może zastąpić porcję warzyw w posiłku? Pomińmy kwestię błonnika i tego, że owoce mają cukry proste. Czy są jeszcze jakieś inne przesłanki ku używaniu warzyw zamiast owoców?
Zmieniony przez - staranny w dniu 2020-06-28 14:40:37
Zmieniony przez - staranny w dniu 2020-06-28 14:40:37
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Nie ma innych kwestii w tym kierunku. Jeżeli nie jesteś w stanie zjeść odpowiedniej ilości warzyw w swojej diecie, czy z jakiegoś powodu w ogóle nie jesteś w stanie ich jeść, to w zasadzie nie masz wyjścia. W zasadzie bez względu na te cukry proste, błonnik, czy inne właściwości warzyw. Problem ewentualnie może stanowić ich ilość w diecie. Jedząc zalecane minimum 200 gramów warzyw w posiłku, wyjść może dość sporo cukrów. Należy to uwzględnić w makroskładnikach i uważać na ogólną podaż cukrów prostych z innych źródeł.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
trochę się pogubiłem, bo wpierw pytasz o zamianę warzyw na owoce, a w kolejnym zdaniu o przesłanki dotyczące zamiany warzyw na owoce. Osobiście owoców jem mało, powiedizałbym jak najdzi emnie ochota, czy jak dorzucę do jakieś puddingu czy owianki albo omleta, ale to jeden posiłek w ciągu dnia a pozostałe posiłki to z warzywami
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
domerNie ma innych kwestii w tym kierunku. Jeżeli nie jesteś w stanie zjeść odpowiedniej ilości warzyw w swojej diecie, czy z jakiegoś powodu w ogóle nie jesteś w stanie ich jeść, to w zasadzie nie masz wyjścia. W zasadzie bez względu na te cukry proste, błonnik, czy inne właściwości warzyw. Problem ewentualnie może stanowić ich ilość w diecie. Jedząc zalecane minimum 200 gramów warzyw w posiłku, wyjść może dość sporo cukrów. Należy to uwzględnić w makroskładnikach i uważać na ogólną podaż cukrów prostych z innych źródeł.
A czy należy się obawiać cukrów prostych jeżeli są w małych ilościach w posiłku, w towarzystwie białka i tłuszczy? Załóżmy, że moj posiłek to 30g białka, 30g tłuszczy i 20g cukrów prostych z owoca. Z unikaniem cukrów prostych chodzi jedynie o indeks glikemiczny, czy również o coś innego? Bo w takich posiłkach zapewnie indeks glikemiczny ze względu na większość białka i tłuszczy będzie niewielki.
...
Napisał(a)
Indeks glikemiczny nie jest tutaj żadnym wyznacznikiem jakości produktów. Owoce w dużej części zawierają fruktozę, więc indeks glikemiczny i tak będzie niski. Chyba, że w dojrzałym bananie lub winogronach. Polecam zwrócić uwagę na ogół diety. Żeby w takiej sytuacji uważać na przetworzone cukry z innych produktów, gorszych pod względem jakości. Istotny jest ogół diety.
https://potreningu.pl/articles/4508/czy-jedzenie-owocow-jest-tuczace
https://potreningu.pl/articles/5516/dlaczego-dieta-redukcyjna-powinna-opierac-sie-o-produkty-nieprzetworzone
https://potreningu.pl/articles/4508/czy-jedzenie-owocow-jest-tuczace
https://potreningu.pl/articles/5516/dlaczego-dieta-redukcyjna-powinna-opierac-sie-o-produkty-nieprzetworzone
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły