Szacuny
5
Napisanych postów
213
Wiek
34 lat
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
1294
Siemanko. Jestem na keto i wszystko co jem wpisuje w programie do liczenia kalorii fitatu.
W sądziłem do piekarnika 1675g kartkówki wieprzowej i po 40 minutach
Było 1344g miesa
I 170g tego co z mięsa wycieklo.
Czyli te 170g to tłuszcz z tej kartkówki
I teraz jak to dzielić w tym programie żeby pilnować makro najlepiej.
Tłuszczyk odlac sobie do naczynia i podzielić razem z mięsem żeby się zgadzało? Z drugiej strony to jest 10% masy mięsa przed piekarnikiem czyli
Skoro aplikacja pokazuje że na 100g karkówka ma 18g b i 14g T to po prostu wywalić wytopiony Tłuszczyk i liczyć to jako 18gb i T-10% czyli 14-1.4g tłuszczu?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6296
Napisanych postów
76166
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755629
Nie widzę większego sensu w zabawie tego typu, aby liczyć różnicę wytopionego tłuszczu z mięsa. Szczególnie, że na podstawie różnicy mas nie jesteś tego w stanie określić. Mięso straci nie tylko tłuszcz, który założyłeś, że ważyć będzie 170 gramów. Będzie to również sporą część wody. Myślę, że nawet więcej jej będzie niż wytopionego tłuszczu. Według mnie za dużo zabawy.
W takiej sytuacji najprościej będzie brać pod uwagę wartości odżywcze karkówki po obróbce, czyli w tym przypadku po pieczeniu.