Szacuny
75
Napisanych postów
545
Wiek
22 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4599
Cześć
Mam taki problem, mianowicie mam dosyć aktywny tryb życia, w tygodniu dużo nauki plus treningi, w weekendy praca no i moje zapotrzebowanie wynosi w sumie około 3500 kcal. Czytałem gdzieś kiedyś że przy takiej kaloryczności wręcz nie poleca się trzymać w 100% czystej michy bo wcale to nie musi być takie zdrowe (ogrom błonnika itp.). No i przychodzę z takim pytaniem: macie może pomysł czym mógłbym dobić tę kaloryczność tak żeby i tego błonnika za dużo w diecie nie było (nie będę jej tu teraz rozpisywać bo to mam zamiar zrobić w innym poście) ?. Szczerze mówiąc obawiam się trochę śmieciowego jedzenia, raz na 2 tygodnie robię sobie cheata i wydaje mi się to wystarczająca ilość dlatego jestem ciekawy czy są jakieś mniej przetworzone produkty, ale z drugiej strony właśnie takie ,które pomogły by mi dobić tę kalorie i nie posiadać jakichś ogromnych ilości błonnika
Wdzięczny bym byk również za wytłumaczenie jak wrzucić tutaj screena z swojej diety z dziennika. Wiem że jest specjalny post o tym, ale mam już problem w 1 punkcie gdzie zaznaczony jest dział "paker" a przecież niczego takiego na tej stronie tutaj nie ma.
Od tego masz tłuszcze . Potrzebujesz urozmaiconej diety zapewniającej nadwyżkę kaloryczną i zarazem opartej na posiłkach, które zjesz ze smakiem i które Ci się nie znudzą. To czy jesz cztery czy sześć posiłków, podobnie jak i to czy dostarczasz 2,7 czy 1,8g białka na kg masy ciała nie ma aż takiego znaczenia, jeśli nie jesteś w stanie zapewnić odpowiedniej ilości kalorii w swojej diecie. Musisz więc zwracać uwagę nie tylko na podaż protein, ale także węglowodanów i tłuszczu – składnika ciągle niemal zupełnie pomijanego przez większość chudzielców, a niosącego za sobą dwukrotnie większą ilość energii niż przeceniane trochę współcześnie węglowodany.
Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2019-10-28 22:50:10
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6296
Napisanych postów
76166
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755629
Ilość błonnika przy w sumie niewielkiej ilości kalorii o wartości 3500 rzeczywiście powoduje, że dostarczysz aż tyle (ile?) błonnika? Osobiście jadam trochę więcej, trzymając się dobrej jakości źródeł składników odżywczych i nie mam z tym problemu. Liczyłeś ile Tobie wychodzi?
Oczywiste cześć źródeł węglowodanów jak najbardziej można dostarczyć z produktów zawierających mniej błonnika, np. ryż biały, basmsti, jaśminowy, ziemniaki, kasza manna, kuskus izraelski, mąka ryżowa, makaron ryżowy, itp. Poza tym okazyjne produkty gorszej jakości nikomu nie zaszkodzą
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33235
Napisanych postów
23310
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278384
Wstaw swoje wyliczeniu i zastosuj się do linku podanego wyżej ( ankiete tez daj )
Jak kolega wyżej - rownież zjadam trochę więcej jak 3500 i aktualnie nie mam problemu problemu z nadmiarem błonnika ( dawniej miewałem bo zbyt czesto bazowałem na kaszach ) porobilem modyfikacje diety i na dzień dzisiejszy zero dyskomfortu pomimo zachowania 100% czystej miski cały tydzień
Od tego masz tłuszcze . Potrzebujesz urozmaiconej diety zapewniającej nadwyżkę kaloryczną i zarazem opartej na posiłkach, które zjesz ze smakiem i które Ci się nie znudzą. To czy jesz cztery czy sześć posiłków, podobnie jak i to czy dostarczasz 2,7 czy 1,8g białka na kg masy ciała nie ma aż takiego znaczenia, jeśli nie jesteś w stanie zapewnić odpowiedniej ilości kalorii w swojej diecie. Musisz więc zwracać uwagę nie tylko na podaż protein, ale także węglowodanów i tłuszczu – składnika ciągle niemal zupełnie pomijanego przez większość chudzielców, a niosącego za sobą dwukrotnie większą ilość energii niż przeceniane trochę współcześnie węglowodany.
Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2019-10-28 22:50:10
Znam tego linka, ale tak jak napisałem nie umiem znaleźć tego "Pakusa", to w ogóle jeszcze jest ? Bo interfejs sfd już się trochę zmienił
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
3500kcal to nie jest jakaś wielka ilość, a ilość błonnika zależy od indywidualnej kwestii czy sprawia Ci ona dyskomfort czy nie maz żadnych problemów z układem trawiennym