SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wartość biologiczna białka, ma znaczenie?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 776

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć. Chciałbym dopytać was o co chodzi z tą wartością biologiczną białka. Czy ona ma znaczenie?

Na przykład podają, że jajko ma 100, drób 80, izolat sojowy 75 i chyba fistaszki 60.

Czyli mam rozumieć, że chodzi o procent w jakim białko się przyswaja i idzie na budowę mięśni? Np. z 100g kury gdzie jest 20g białka, organizm wykorzystuje jakieś 16 na zwiększenie muskulatury?

Czy wartości jakoś się zmieniają, gdy np. zjem jajko z fistaszkami, to orzeszki będę miały większy wskaźnik biologiczny czy ten sam niski?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6304 Napisanych postów 76222 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 755997
"Jest to wartości białek, która informuje nas o procentowej wartości danego białka dla zrównoważenia bilansu azotowego, w stosunku do białka endogennego, podlegającemu odzyskowi. I tak oto istnieją białka, które już w porcjach 75g. równoważą bilans azotowy dorosłego człowieka, ale i takie, których potrzeba spożyć 120g.

I tak np. aby zrównoważyć bilans azotowy dorosłego mężczyzny, musimy spożyć 79,5g białka kurzego (BV jajka kurzego - 88) ponieważ 70g: 88% = 79,5g.

W przypadku piersi z kurczaka (BV 79), należy zjeść 89g piersi, ponieważ 70g:79%=89g."

http://potreningu.pl/articles/320/wartosc-odzywcza-bialka

Warto również poczytać o wskaźniku PDCAAS.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ok czyli rozumiem że powinienem to uwzględniać i jak chcę zjeść np. 20g białka z ryby (BV 75) to tak naprawdę muszę zjeść kawałek który ma 26g białka.

26*0.75=20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6304 Napisanych postów 76222 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 755997
Ja bym nie przykładał do tego uwagi. Polecam bardziej skupić się na na progu leucynowym:

http://potreningu.pl/articles/4403/prog-leucynowy-i-optymalna-dawka-bialka-w-posilku 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191525
Witaj,
Na poziomie amatorskim nie ma to jakiekolwiek mocnego znaczenia, pamiętaj że w uproszczeniu masz białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Jedząc przykładowo "ryż i kurczak" to białko z ryżu uzupełni się z tym z kurczaka i się wchłonie mimo że jest z tych "gorszych"
Pozdrawiam
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny, 67kg

Następny temat

Ważenie produktów - przed/po obróbce?

forma lato