Szacuny
5
Napisanych postów
227
Wiek
24 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
1956
Hej!
Ogolnie, to z moja dieta jest coraz lepiej, tylko problem nadal stoi przy warzywach, stad moje pytania i prośba:
Czy jedzenie warzyw w kazdym posilku jest konieczne? Na sniadanie zjadam pomidorka, w drugim posilku niestety warzywa brak (jem go w szkole , a na przerwach i tak nie ma czasu). W przedtreningowce mam owoce, potreningowce tez. Na kolacje robilem zupe brokulowa zlozone z brokolow, marchewki, selera, piertuszki , szpinaku, czosnku, kaszy jaglanej. Bylo to jednak poddane wysokiej temperaturze, wiec witaminy pewnie i tak pouciekały.
Jak widac, w moim jadlospisie warzywo surowe wystepuje tylko w sniadaniu. Czy ma jakies wieksze znaczenie fakt, ze warzywa są gotowane, a surowe? Tym samym, czy ich czas spozywania ma znaczenie? Mam na mysli jedzenie warzyw w kazdym posilku, a zjedzenie duzej dawki warzyw np. na kolacje? :)
Trudno u mnie ze zjedzeniem warzyw w surowej postaci. Zwracam sie do was wiec z prosba - znacie/zlinkowalibyscie jakieś przepisy na koktajle warzywne(nawet z dodatkiem owocow)? Wiem, ze dzial kuchnia itp, ale nie potrafie tak jakos znalezc koktajli :(
Albo moze jakies inne sposoby dodania warzyw do talerza w taki sposob, by jedzenie nie zbrzydlo?
Jak odczuć brak jakichś witamin/minerałów? Jak dowiedziec sie, ile warzyw powinienem spozywac?
Szacuny
442
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Warzywka warto spożywać zarówno po poddaniu ich obróbce cieplnej, jak i na surowo. Ogólnie wrzucanie surowizny do codziennej diety jest jak najbardziej wskazane (jeśli mówimy o osobie zdrowej) . Moim zdaniem oczywiście niekoniecznie pchać do każdego posiłku. Ba, solidnie spakowane w dwóch posiłkach, ew. jakaś wyżej wspomniana zupka i jest ok .
Brak witamin/minerałów to może manifestować się na tysiące sposobów. Włosy, paznokcie, układ trawienny, kostny, funkcjonowanie tak naprawdę wszystkich narządów, odporność...
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17707
Napisanych postów
132210
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460892
Nie w każdym muszą być warzywa, można w kanapkę dać sałatę, czy załatkę jakąś zrobić na bazie serka wiejskiego. W zależności od dnia nieraz jadam surową papryke, ogórki z kiefirem, jakieś ogórki kiszone, pomidora, do mięsa kroję cukinie i paprykę w kostkę i poddusza to wszytsko.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
442
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Osobiście wcześniej jadałem trochę kiszonych, surówki na kapuście czerwonej, pekińskiej. Do tego wszelkie kombinacje w pieczonych/gotowanych/podsmażanych wersjach + dość często zupki krem, czy np. awokado w jajecznicy. Ostatnio dostałem zakaz na surowe, więc jadę tylko na takich poddanych obróbce. Też raczej nie częściej niż 2/3 porcje w ciągu dnia.