- 200 g mąki razowej/ orkiszowej
- 1 żółtko
- 100 g masła orzechowego
*jak wyjdzie za gęste, odrobina płynu np mleko
- 4 śliwki
- Ew. Słodzik
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąke, dodajemy żółtko i maslo orzechowe (ważne zeby nie było twarde prosto z lodówki). Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30‒40 min. Gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Myjemy i kroimy w plasterki sliwki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy plastry śliwek, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Nadmiar ciasta zawijamy do wnętrza i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Galette pieczemy na złoty kolor przez mniej więcej 30 minut.
Makro calosc 1 379 kcal
45 g
BIAŁKO
172 g
WĘGLOWODANY
57 g
TŁUSZCZE
Dzieląc na 10 porcji: 138 kcal, 17g wegli, 6g tłuszczy, 5g białka ;)
Zmieniony przez - milka. w dniu 2015-11-30 14:59:54