Nie zgadza mi się to co jest napisane n/t zwykłych i górskich. Po pierwsze górskie wcale nie wydają mi się mniejsze i drobniejsze od zwykłych, wręcz odwrotnie wydają mi się ciemniejsze czyli jakby miały grubszą łuskę.
Po drugie porównałem szybkość pęcznienia jednych i drugich. Nasypałem po 50 g, zalałem wrzątkiem i to co wyszło pokazują poniższe zdjęcia - górskie po lewej, zwykłe po prawej po 3, 4 i 6 minutach parzenia.
http://zapodaj.net/4420cbf3527e2.jpg.html
http://zapodaj.net/d9a1d4aa84215.jpg.html
http://zapodaj.net/15a9a8b35c014.jpg.html
Jak widać górskie są dużo mniej napęczniałe od zwykłych. Nawet po 10 min są twardsze niż zwykłe po 5.
Ktoś może wyjaśnić dlaczego tak jest, przecież powinno być dokładnie na odwrót. Dodam, że nie jest to kwestia przypadku, jednego opakowania, już wcześniej miałem podobne odczucia, że górskie są trudniejsze w przyrządzeniu, dopiero teraz zrobiłem ten mini test i potwierdziły się moje wcześniejsze przypuszczenia.
Zmieniony przez - mikos77 w dniu 2015-08-31 19:08:58
Zmieniony przez - mikos77 w dniu 2015-08-31 19:11:19