Składniki:
- mieszanka mąk: 100g mąki pszennej i 225g żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 25g drożdży piekarskich
- 2 jaja
- 40g miodu (lub np. ksylitol, ale nie mam aktualnie na stanie żadnego słodzidła)
- 200g chudego twarogu
- 100g banana (średni)
- 10g oliwy
- 10g masła extra
1. Mąki szybko zblendowałam, aby żytnia była lżejsza. Kubek wody lekko podgrzać, dodać drożdże, jajo, oliwę i miód oraz dobrze wymieszać. Dodać do mąk, połączyć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia (tyle mi to zajęło, mieszanka powiększyła się dwukrotnie).
2. Masa serowa: twaróg, banan, jajo, masło zblendować na krem.
3. Łyżkę moczyć w wodzie, nabierać ciasto i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robić okrągłe placki z wgłębieniem na masę serową (mi wyszło 6 większych porcji). Nałożyć po równo ser, odłożyć na 10 minut.
4. Piekarnik ustawiłam na 5. Drożdżówki piec przez 35-40 minut. Wyjąć, ostudzić (a najlepiej jeść ciepłe ).
Makro dla wszystkich drożdżówek: - polecam słodzik, ale nie miałam, kaloryczność dość spadnie
- 1800 kcal
- 84.6 B
- 285.5 W
- 35.9 T
czyli dla 1 mojej drożdżówki: 300 kcal, 14B, 47.5W, 6T
Smaczniochnego!
Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-30 19:43:06